top of page
Search
  • Medical Plus Service - Szabóné Vali

Kész átverés! Biztos, hogy exhaustoros a kezelőegység, ha vastag a cső?


Tudta, hogy egyes fogászati kezelőegység gyártók eladói megpróbálhatják félrevezetni Önt?

Felszerelnek egy vastagabb csövet az ejektoros nyálszívó számára, és máris el tudják hitetni a tájékozatlanabb fogorvosokkal, hogy az ott egy exhaustoros gép...

"Mert, mi a különbség?"

Önnek a fogkezeléshez nem muszáj ismernie a két rendszer működési elve közti különbséget. Mégis jobban jár, ha kicsit belelát a kezelőegységébe, hogy elkerülhesse a "nyálszívó-átverést". Íme a 2 perces gyorstalpaló:

Az ejektoros nyálszívó úgy működik, mint a csecsemők csapra szerelhető orrszívója - már ha ismeri. A kompresszorból áramló sűrített levegő vákuumot generál a nyálszívó csövében, s ez okozza a szívó hatást. Minél vékonyabb a cső, annál erősebb a vákuum. Fordított arányosság. Az ejektor folyamatosan szív, és a folyadék azonnal távozik a lefolyóban. A rendszer pofon egyszerű.

Ezzel szemben az exhaustor vákuumát elektromos motor kelti, mint a porszívó esetében. Az exhaustor a szívó hatás nyomán előbb egy szeparátorban gyűjti és ülepíti az elszívott folyadék keveréket. A fejre állított palackhoz hasonló, kb. 7.5 dl-es tartály alsó csücskében leülepszik az amalgámpor, a fogpor, és minden más szilárd anyag. A fent maradt vizet pedig telítődéskor leengedi a rendszer. A hagyományos exhaustor szívása a vízleeresztés 5-8 másodpercére leáll. A legmodernebbek már leállás nélkül is tudnak üríteni.

Egy szó, mint száz, ha nincs szeparátor és nincs exhaustor, bármilyen vastag legyen is a cső, ejektoros lesz az elszívás.

"Hol itt az átverés?"

A kész átverés az ÁRBAN, és a TELJESÍTMÉNYBEN van. Az exhaustoros rendszer egyrészt drágább, mivel jóval modernebb, másrészt sokkal erősebb az exhaustor motor miatt. Ergo, ha sikerül Önnel elhitetni a vastagabb cső láttán, hogy exhaustorral szerelt a kezelőegység, akkor Ön egy gyengébb és régebbi technológiát vásárol, akár tripla áron. Az eladó fél "arcának méretén" múlik az Ön veszteségének mértéke. Ez pedig egyenes arányosság.

"Hogyan jöjjek rá a turpisságra?"

Csak kérdezzen kettőt:

Egy: Hol a szeparátor?

Kettő: Hol az exhaustor motor?

Itt most akár abba is hagyhatja a bejegyzés olvasását, mert ha erre nem tudnak válaszolni, zavarba jönnek, és próbálják elterelni a szót, akkor Ön biztos lehet benne, hogy ejektoros kezelőegységet akarnak Önnek eladni exhaustoros áron, egy vastag csővel álcázva.

"De hol keressem a szeparátort?"

A szeparátor két helyen lehet...

Magyarországon gyakoribb, hogy a vizesblokkban van. Ha ezt mondják, nyittassa ki a vizesblokk ajtaját, és azonnal látnia kell a fejre állított palackot. A két leggyakoribb, azaz egy Cattani és egy Metasys szeparátor fotóját fent mutatjuk. A palacktól már csak a száraz levegő áramlik az talpas korong alakú exhaustor motor felé, ekkor száraz elszívásról beszélünk. A motor fotója szintén fent.

A másik lehetőség, hogy a távolabb elhelyezett exhaustor motor mellett van a szeparátor. Ekkor az elszívott folyadék a vastag csövön keresztül elfolyik egészen a motorig, és közvetlenül a motor előtt kerül szétválasztásra. Ez a nedves elszívás.

"És hol lehet az exhaustor motor?"

Az exhaustor motor a fogászati kezelőegységtől maximum 8-10 méter távolságra helyezkedhet el, hiszen csak ezen belül garantálható a megfelelő szívóerő.

"Exhaustoros elszívást szeretnék. Átalakítható a kezelőegységem?"

Talán Ön is kedvet kapott egy exhaustorhoz? :-)

Az átalakítás nem lehetetlen. Elvileg annyi a feladat, hogy egy 32 mm-es csővel össze kell kötni a motort és a kezelőegységet. A gyakorlatban ezt a csövet vagy a padló fölött vezetjük el, vagy felverjük a rendelő padlóját, és alatta futtatjuk. A padló fölött vezetett cső botlás veszélyes, és csúnya is; a járófelület felverése pedig nem kis átalakítást jelent.

"Mennyibe kerülne az átalakítás?"

Egy ejektoros kezelőegység exhaustorossá alakításának anyagi oldala a következőképpen néz ki:

  • Egy exhaustor motor beszerzése 200 000 Ft körül alakul.

  • Egy szeparátor ára 130 000 Ft-tól indul felfelé.

  • Elektronika kialakításával,

  • csövezéssel,

  • külön nővér oldali tartóval együtt

400 000 - 500 000 Forintra rúg egy átalakítás a mi szempontunkból. A padló átalakítása pedig még plusz egyedi költség.

Kezelőegység szakértőként végül úgy látjuk, hogy egy meglévő ejektoros rendszert nem éri meg exhaustorossá alakítani. Ha elavultnak érzi kezelőegységét, szívesen átvizsgáljuk, és ha Ön a csere mellett dönt, megtaláljuk a legboldogítóbb megoldást az Ön számára árban és felszereltségben összehangolva.

Ha fogászati kezelőegysége már megérett egy alapos átvizsgálásra, hívja szakértőnket!

Nagy Zsolt

+36 30 826 07 48

164 views0 comments
bottom of page